top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAtik Anaokulu

CORONA (COVID-19) VİRÜSÜ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Güncelleme tarihi: 26 Mar 2020


Hava ısısındaki değişiklikler, salgın hastalıklar, virüsler derken, Avrupa’dan sonra Corona Virüsü ister istemez ülkemizin de ana gündemi oldu. Ülkemizi de artık yakından ilgilendiren ve tüm dünyanın mücalede ettiği Corona Virus hakkında uzman görüşlerine yer verdiğimiz bir blog yazısı hazırladık.

Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen Covid-19 olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da corona virüsü adıyla biliniyor. Koronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkmasıyla birlikte dünyayı etkisi altına aldı. Hastalığın başlangıç kaynağı henüz netlik kazanmamıştır. Ancak eldeki veriler, Çin’in Wuhan bölgesindeki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmektedir.

Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen Koronavirüs (corona virüs) daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Coronavirüs yani koronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

Koronavirüs belirti veren bir hastalıktır.  “Corona virüs” ya da “Corona virüsü” olarak da geçen coronavirüsün belirtileri şöyle sıralanabilir: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, kas eklem ağrısı boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık. Koronavirüs belirtileri arasında en çok karşılaşılan belirtiler ateşöksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için hareketlerimizi arttırmak, kapalı alanlardan uzak durmak ve beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Evde ve iş yerinde iyi besinlere yönelmeye, c vitamini depolamaya ekstra özen göstermemiz gerekiyor. Bu günlerde sağlığımıza daha da dikkat edip hem kendimizi hem de çevremizi korumaya almanın tam zamanı…

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına istinaden Corona’nın yayılmasını önlemek amacıyla yapılması gerekenleri maddeler halinde düzenledik. Okulumuzda tüm bu uyarıları dikkate alarak gereken hijyen ortamını sürekli olarak sağladığımızı ayrıca belirtmek istiyoruz.

Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın, El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın, Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın, Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın, Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin, Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin, Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.


Korona Virüs Kitapları


Çocuklarımız için Korona Virüs ile alakalı bilgilendirici kitaplar hazırlanmıştır. ''Yaramaz Korona Virüsü'' ve '' Alinin Korona Virüsü'' Kitaplarını aşağıdaki linkten ücretsiz indirebilirsiniz.



Sağlıklı ve tedbirli günler dileriz!

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

PANDEMİ DÖNEMİ OKULA DÖNÜŞ YOL HARİTASI

❖Velilerimiz öğrencilerimizi okula teslim ederken bina kapısına kadar getirecekler ve kapıdan teslim alacaklardır. ❖ Kapı önündeki alanda sosyal mesafe kuralına göre belirlenmiş işaretlerin her biri v

Okula Uyum ve Oryantasyon

Okul, çocuklar için sosyalleştikleri ilk kurumdur. Özellikle 0-6 yaş dönemi için, bireyselleştiği kişiliğin temel yapısının oluştuğu, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerileri kazandığı, o

bottom of page