top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAtik Anaokulu

Velilerimizin Dikkatine - Rehberlik Korona

Güncelleme tarihi: 26 Mar 2020



Sayın Velimiz,

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de gündeminde corona virüsü yer almaktadır. Ebeveyn olarak ilk aklımıza gelen sorulardan biri ‘corona virüsünü çocuğuma açıklamam gerekirse nasıl davranmalıyım?’ Rehberlik Birimi olarak sizleri, çocuklarla corona virüsü ile ilgili nasıl bir yol izleyebileceğiniz hakkında bilgilendirmek istiyoruz.

Öncelik olarak dikkat edilmesi gerekilen durumlardan biri ebeveynin tutumu olduğu unutulmamalıdır. Ebeveynler bu süreçte ne kadar kaygılı ise çocuklarında etkilenme olasılığı bir o kadar artmaktadır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar, bu tip durumları somut olarak ele alamadıkları için, olayları çevresinde ki yetişkinlerin ve ebeveynlerinin davranışlarına bakarak yorumlarlar. Ebeveyn kaygılı, endişeli ve stresli ise çocuk da benzer bir tutum içine girebilir. Bu sebepten dolayı öncelikle sakin kalmaya özen göstermelisiniz. Çocuklar için karmaşık olabilen bu durum karşısında, ebeveyninin soğukkanlı ve sakin olduğunu gören çocuk paniğe kapılmaması gerektiği mesajını alacaktır.

Süreçle alakalı çocukların merak ettiği sorularla karşılaşabiliriz. En çok karşılaşabileceğimiz sorular virüs nedir, bize bulaşır mı, neden maske takıyoruz ve neden okula gitmiyorum? Bu nedenle yaşanılan durumu gizlemek yerine onların yaşına uygun bir dilde, samimi olarak bir açıklama yapmak yeterli olabilir. Gerekli olmayan fazla detay veya bilgi çocukta kafa karışıklığına sebep olabilir. Bu nedenle basit kelimeler ile kısa ve net ifadeler kullanmanız yeterli olacaktır.

‘Virüsler gözle görülemeyen küçük mikroplardır. Virüsün bize bulaşmaması için gerekli önlemleri aldığımız zaman sorun yok. Ellerimizi yıkamak, ellerimizi ağzımıza götürmemek, öksürürken ve hapşırırken ağzımızı kapatmak, sağlıklı beslenmek ve bol bol su içmek bizim korunmamız için yeterli olur. Maskeler bize virüs buluşmasını engellemek içindir. Bu nedenle maske kullanma ihtiyacımız olabilir. Virüslerin yayılmasını engellemek için kalabalık yerlere gitmemeye dikkat etmeliyiz. Okullarda toplu olan bir yer olduğu için bir süre okulumuz kapalı kalacak. Bu zamanı evde geçireceğiz’ gibi cevaplar çocuklar için yeterli olabilir. Sorular karşısında doğal ve rahat bir tutum sergilemeniz verilen cevaplar kadar önemlidir. Aynı zamanda nasıl korunmamız gerektiğini oyun veya hikaye ile de anlatabilirseniz daha kalıcı olabilir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekilen noktalar çocuğun bulunduğu ortamlarda devamlı olarak bu konunun konuşulmaması, haber kanallarının sürekli açık olmamasıdır.

Sağlık önlemi ile okula ara verdiğimiz bu dönemde anne babalar olarak çocuklarla yapılabilecek etkinlik ve oyunları sizlerle paylaşmak isteriz.


Balonu Havada Tut


Katılımcılar çember şeklinde oturur. Oturdukları yerden kendilerine atılan balonu havada tutmaya çalışır. Balonu kaç kere sektirdiğini yüksek sesle sayarlar.

Kutuda Ne var?

Kutuya koyduğunuz bir nesneyi, en fazla 10 soru sorarak çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz.

Bu oyunu aklından hayvan tutmaca olarak da oynayabilirsiniz. Kişi aklından bir hayvan tutar. Çevresindekiler onunla ilgili sorular sorarak (kaç ayaklı, uçuyor mu…) o hayvanı bulmaya çalışır.

Boya ile Baskı Yapma

Yaprak baskısı, patates baskısı, el baskısı ve bu baskıları bir figüre (el baskısını kediye çevirme, yaprak baskına vazo ve ağaç çizme vs.) çevirme.

Kelime Avı

Kelime avı oyununda çocuğa söylemek için bir hece seçilir. Örneğin bu hece "ba" olsun. Çocuktan ba hecesi ile başlayan en az 5 tane kelime bulması istenir (balık, balon gibi). Eğer yanlış söylediği şeyler olursa uyarılır ve doğruları söylenir. Bu oyun ile çocuğun kelime haznesi genişler ve kelimeleri telaffuzu düzenler.

Hikaye Oyunu

Bu hikayeyi çocuklar yazıyor! Önce elinize bir kitap alıp, "bir varmııış bir yokmuuuuş" diyerek başlayabilirsiniz. Siz hikayenin girişini yapıp, biraz okuyun. Ardından hikayenin devamını kendi fikirleriyle çocuğunun getirmesini söyleyin. Bu oyunla çocuğunun hayal gücü ortaya çıkar ve gelişir.

Bu oyun da aynı zamanda yer, zaman, karakter verilip kendi hayal gücü ile yeni bir hikaye yaratması istenebilir.

Dokun Tahmin Et

Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncuların gözleri kapatılır ve dokunarak nesneleri tanımaya çalışır. Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, aktif işleyen bellek alanlarını gelişmesine yardımcı olur.

Eşleştirme Kartları

5-6 çift ile eşleştirme oyunu oynayabilirsiniz.

Bunun yanısıra;

  • El kuklası gösterisi

  • Ev tiyatrosu

  • Evde gereksiz kutu, boncuk, düğme vs. nesnelerle bir şeyler üretme (ev, robot, araba)

  • Lego ve bloklarla oynama

  • El gölge oyunları

  • Hayvan sesleri taklit etme

  • Eğer aile albümü düzenli değilse birlikte aile albümünü düzenleme

  • Evet – Hayır oyunu

  • Kulaktan kulağa

  • Kağıt katlama (origami)

  • Renkli karton, boyalar ve yapıştırıcı ile kendi kartpostalını yaratma

  • Birlikte yemek yapma

  • Ve kutu oyunları

Keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak etkinliklerdir. Umarız faydalı olur.

Tekrar görüşmek üzere sağlıklı günler dileriz.


ATİK ANAOKULLARI

Rehberlik Bölümü

Uzman Klinik Psikolog

Gizem Duran TÜZER

179 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

PANDEMİ DÖNEMİ OKULA DÖNÜŞ YOL HARİTASI

❖Velilerimiz öğrencilerimizi okula teslim ederken bina kapısına kadar getirecekler ve kapıdan teslim alacaklardır. ❖ Kapı önündeki alanda sosyal mesafe kuralına göre belirlenmiş işaretlerin her biri v

Okula Uyum ve Oryantasyon

Okul, çocuklar için sosyalleştikleri ilk kurumdur. Özellikle 0-6 yaş dönemi için, bireyselleştiği kişiliğin temel yapısının oluştuğu, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerileri kazandığı, o

bottom of page