top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAtik Anaokulu

PANDEMİ DÖNEMİ OKULA DÖNÜŞ YOL HARİTASI


❖Velilerimiz öğrencilerimizi okula teslim ederken bina kapısına kadar getirecekler ve kapıdan teslim alacaklardır.

❖ Kapı önündeki alanda sosyal mesafe kuralına göre belirlenmiş işaretlerin her biri velimizin öğrencisi ile bir önceki öğrencinin giriş ya da alınış sürecini bekleme noktasıdır. Tek seferde tek bir öğrencinin dezenfeksiyon süreci gerçekleştirilecek olup, öğrenci sınıfına teslim edildikten sonra sırada bekleyen öğrenci içeri alınacaktır.

❖ Öğrencisini kendi bırakan velilerimiz; okul bahçesinden bina kapısına kadar olan alanda sosyal mesafeye uymalı ve maske takmış olmalıdır.

❖Ventilli maske kullanımı yasaktır. Ventilli maske kullanan velilerin cerrahi maske de kullanmaları gerekmektedir. Maskesi olmayan hiçbir veli içeriye alınmayacaktır.

❖ Bahçe yolunu takip ederek okul kapısına gelen velimiz, öğrencisini bıraktıktan sonra sürgülü kapıdan çıkış yaparak okuldan ayrılacaktır.

❖Öğretmenler kendi sınıflarında öğrencileri ile birlikte olacaklarından, sınıf öğretmeni ile görüşmek, danışmak isteyen velilerimiz öğretmenimizin müsait olduğunda dönüş sağlaması için OkulAile aplikasyonu üzerinden not bırakabilir.

❖ Görevliler tarafından teslim alınan öğrenci, dezenfektan paspastan geçer, ateşi ölçülür, kıyafetleri hipokloröz içerikli sisleme cihazı ile dezenfekte edilir ve ayakkabısı değiştirilerek sınıfına çıkarılır.

❖ Servis ile gelen öğrencilerimiz servisten teslim alındıktan sonra sınıf olarak ayrılarak sırayla aynı dezenfeksiyon işlemlerinden geçirilerek yine her sınıf ayrı olacak şekilde sınıflarına dağıtılırlar.

❖ Genel iyilik hali dışında görülen öğrenciler servisten sınıfa alınmaz, müsait bir alanda bekletilerek gerekli kontrolleri ve veli iletişimi sağlanır.

OKUL BİNASINA GİRİŞLER VE ÇIKIŞLAR

❖ Dezenfeksiyon işlemlerinin ve sınıfa dağıtımların sağlıklı ilerleyebilmesi için kahvaltı yapacak öğrenciler 8:45’e kadar, kahvaltı yapmış öğrenciler ise 9:30’a kadar okulda olmalıdır.

❖ Zorunlu haller dışında okula giriş saatleri geciktirilmemelidir.

❖ Mümkünse her gün aynı veli öğrenciyi almalı ve bırakmalı, 65 yaş üstü ya da

kronik rahatsızlığı olan kişiler öğrencinin ulaşımında görev almamalıdır. ❖Öğrencilerin alım sürecinde veliler okula girmemeli, dış alandaki sosyal mesafe işaretleri üzerinde beklemeli, öğrencisini teslim aldıktan sonra sürgülü

kapı yönünden okuldan ayrılmalıdır.

❖ Okul binaları içindeki ortak alanlarda ve beraber çalışma ortamlarında tüm çalışanların ağız ve burun bölgesini kaplayacak şekilde maske/ siperlik takması zorunludur.

❖ Okul içi tüm iletişimler telefon ya da e-posta üzerinden, veli toplantıları ise online gerçekleştirilecektir.

❖Ofisler sık sık havalandırılacak, mümkün olan pencereler sürekli açık tutulacaktır.

❖Zorunluluk halleri dışında ofis ziyaretleri gerçekleştirilmeyecek, zorunlu hallerde ise randevulu, maskeli kısa süreli ve sosyal mesafeli olarak görüşmeler gerçekleştirilecektir.

❖ Sınıf kontenjanları MEB açılış kontenjanlarına göre değil, 4m2’ye 1 öğrenci düşecek şekilde düzenlenmiştir.

❖ Sınıflarda her öğrenci için sandalye, oturma alanı, dolabı ve sınıf içindeki her türlü materyali için eşya kutusu hazırlanacaktır.

❖ Öğrenciler mümkün olduğu kadar sosyal mesafeli tutulacak ancak pedagojik olarak korkutucu hale gelebilecek yönergeler ve yönlendirmeler yapılmayacaktır.

❖ Öğrencilerin sınıf içerisinde maske takması zorunlu değildir.

❖ Her sınıf sadece kendi katındaki lavabo ve tuvaletleri kullanacaktır.

❖Ortak nöbet sınıfı uygulaması yapılmayacak, her öğrenci velisini kendi

sınıfında bekleyecektir.

❖Sınıf girişlerinde dezenfektan istasyonu kurulacak, öğrenciler sık sık el

yıkamaya teşvik edilecektir.

❖ Sınıflar hiçbir etkinlik ya da kutlama için bir araya getirilmeyecektir.

❖ Her sınıf gün içerisinde mutlaka bahçede zaman geçirecek, bu sürede sınıf

havalandırılacaktır.

OFİSLERDEKİ VE SINIFLARDAKİ ÇALIŞMA DÜZENİ

❖Uyku saati olan küçük yaş gruplarında, yataklar 1’er metre ara ile yerleştirilecek, baş ayak şeklinde dizilim sağlanacaktır.

❖ Her öğrencinin kampeti etiketlenecek, uyku eşyaları birbirine değdirilmeyecek ve silkelenmeden, ayrıştırılmadan rulo yapılarak poşetlenerek evlere gönderilecektir.

❖ Temizliği zor olan pelüş oyuncaklar ve dezenfeksiyonu hızlı ya da mümkün olmayan oyuncaklar ve materyaller kullanımdan kaldırılmıştır.

❖Gün içerisinde kullanılan oyuncaklar ve kırtasiye materyalleri öğretmenler tarafından sınıf içinde belirlenmiş olan “dezenfekte edilecekler” kutusuna bırakılacaktır.

❖ Okul dışı gezi ya da okul içine davet ile gerçekleşen tiyatro gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecektir.

❖Sosyal mesafe, el yıkama ve hijyen kuralları dönem başında etkinliklerle öğrencilere öğretilecektir.

❖Riski azaltmak için sosyal mesafe eğlenceli bir şekilde uygulanmaya çalışılacaktır ancak sınıf iklimi içerisinde bu zorunlu bir kural değildir.

❖ Özel günler için velilere fotoğraf ve video gönderimi yapılacaktır.

❖Evden materyal ya da obje getirmeli etkinlikler ve ödevler

gerçekleştirilmeyecek, evden getirilen oyuncaklar kabul edilmeyecektir.

❖Okul binası dahilinde sürekli, düzenli aralıklarla ve uygun temizlik, dezenfeksiyon, havalandırma işlemleri yapılmaktadır.

❖ Okul binasına giren çalışan öncelikle sadece okul içinde kullandığı iç mekan ayakkabılarını giyer, ellerini yıkar, maskesini yeniler, kıyafetlerini dezenfekte eder ve ellerini tekrar dezenfekte ederek okul ortamına dahil olur.

❖ Havalandırma, fan ve filtre bakımları, servis araçlarının klima filtre bakımları yapılmıştır.

❖Okul girişlerinde ve içerisinde uygun noktalara el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Düzenli kontrolleri yapılarak sürekli dolu olmaları sağlanmaktadır.

❖Çamaşır suyu ile tuvaletlerin, alkol bazlı dezenfektanlar ile kapı kolları, elektrik düğmeleri, lavabolar, tezgahlar, lazımlıklar, klozet adaptörleri, masalar, sandalyeler gibi sık dokunulan yüzeylerin 3 saatte bir dezenfeksiyonu yapılmaktadır.

❖Her katta farklı hijyen seti (mop, kova, bez) her yüzeye farklı renkte bez kullanılmakta, gün sonunda yıkanabilen bezler sodyum hipoklorid ile dezenfekte edilmektedir.

❖ Gün sonunda tüm okulun, sınıfların, yüzeylerin ve masa üstlerinin temizlik ve dezenfeksiyonu ULV cihazları ile yapılmaktadır.

❖Öğrencilerin çantalarının velilerimiz tarafından her gün silinerek ve havalandırılarak temizlenmesi gerekmektedir.

❖Kullanılmış maske, siperlik ve eldivenler okul içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilmiş bulunan “özel atık kutularına” atılacak, usulüne uygun imha edilecektir.

❖ Bütün okul personeline süreç yönetimi ile ilgili Hijyen Eğitimi verilecektir.

❖ Okul bahçesindeki oyun materyalleri gün aşırı dezenfekte edilecektir.

HİJYEN ÖNLEMLERİ

❖Uzun saçlı öğrencilerin saçlarının sürekli toplu olması ve sade kıyafetlerle aksesuarsız olarak okula gelmeleri gerekmektedir.

❖ Maske ile okula gelen öğrencinin çantasında okuldan ayrılırken takmak üzere 1 adet ve yedek olarak kullanmak üzere 1 adet çocuk kullanımına uygun maske bulunur.

❖37.5 derece ve daha yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık, burun akıntısı, konjuktivit, iştahsızlık, kas ağrıları, halsizlik, tat ve koku alma duyularında kayıp, ishal gibi hastalık belirtileri olan öğrencilerimizin kesinlikle okula getirilmemeleri gerekmektedir.

❖ Okula getirilmeyen bu öğrencilerimizin velilerinin aynı gün içinde bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, teşhis ve istirahat raporlarını aynı gün içinde okul idaresine bildirmeleri zorunludur.

❖Okula geldikten sonra yukarıdaki hastalık belirtilerinden birini gösteren öğrencimiz, bir görevli eşliğinde belirlenmiş olan alanda müşahede altına alınacaklar ve en kısa süre içinde okula gelen öğrenci velisi ile sağlık kuruluşuna sevk edileceklerdir. Velisi tarafından okuldan alınan öğrencimizin teşhis ve istirahat raporlarını aynı gün içerisinde okul idaresine bildirmeleri zorunludur.

❖ Aynı ortamda yaşayan aile üyeleri veya yakın temasta olduğu kişiler arasında COVİD-19 teşhis edilen tüm öğrencilerimizin ailelerinin bu bilgiyi okul idaresi ile ivedilikle paylaşması zorunludur.

❖Covid-19 dışında teşhis alan öğrencilerimiz, iyileştikten sonra “Okula başlamasında sakınca yoktur.” ibareli raporunu girişte idareye iletilerek okula kabul edilecektir.

❖ Raporun idareye iletilmesi sürecinde herhangi bir esneklik sağlanmayacaktır.

❖ Öğrencilerin ateşi okula girerken, gün ortasında ve gün sonunda ölçülerek

kaydedilecektir.

❖ İlgili yönetmelik gereği ilaç kabul etmeyen kurumumuzda, alerjik sebepli,

besin takviye amaçlı, vitamin desteği için de olsa bu kural uygulanmaya devam edilecektir.

SAĞLIK SÜREÇLERİ

❖Okulumuz öğrencileri veya çalışanlarında Covid-19 teşhis edilmesi durumunda süreç T.C. Sağlık Bakanlığı protokolleri gereğince yürütülecek, bütün veliler mutlaka bilgilendirilecek ve temaslılar hastaneler e

yönlendirilecektir. Bildirimi zorunlu olan bu hastalığın teşhis ve tedavi süreci

Bakanlığın kontrolündedir.

❖ Ekte bulunan Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği taahhütname tüm velilerimize

imzalatılacaktır.

❖ Okula giren tüm sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanmakta, tüm paketli gıdaların paketleri silinmektedir.

❖ Düzenli su ve yemek numunesi kontrolleri yapılmaya ve günlük numuneler alınmaya devam edilecektir.

❖ Yemekhane ikinci bir karara kadar kullanıma kapatılmıştır. Yemek servisleri sınıf içerisinde gerçekleştirilecektir.

❖Okul hizmetlileri, görevlendirildikleri sınıflara, belirlenen saatlerde yemek servisi gerçekleştireceklerdir.

❖ Masa ve oyun alanı olarak ayrılan sınıflarda, öğrenciler oyun alanına ya da bahçeye geçtiklerinde yemek sonrası temizlik gerçekleştirilecektir.

YEMEK DÜZENİ VE UYGULAMALAR

❖ Öğrencilerin servise maske ile binmesi zorunludur.

❖ Servis araçlarına binmeden önce tüm öğrencilerin ateşi temassız ateş ölçerlerle

serviste görevli öğretmen tarafından ölçülecek, ateşi 37,5 derece üzeri olan

öğrenciler servise alınmayacaktır.

❖ Servislerde günlük/haftalık/aylık/dönemsel dezenfeksiyon sağlanacaktır. ❖Serviste her öğrenci için bir koltuk belirlenecek ve öğrenci her gün aynı

koltukta oturarak seyahat edecektir.

❖ Bir sınıfın içerisinden servis kullanacak olan öğrenciler bir arada oturtulacak,

ayrı sınıflardan olan öğrenciler mümkün oldukça yan yana getirilmeyecektir.

❖ Servis araçlarında klima kullanılmayacak, pencereler açılarak servisin sık sık

havalandırılması sağlanacaktır.

SERVİSTE ALINAN ÖNLEMLER

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EK.1 BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME

Çocuğumun ateş, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık, burun akıntısı, konjuktivit, iştahsızlık, kas ağrıları, halsizlik, tat ve koku alma duyularında kayıp, ishal gibi hastalık belirtileri göstermesi durumunda, ailede veya görüşülen çevrede solunum yolu enfeksiyonu hikayesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında, COVID-19 tanısı alan kişi bulunması durumlarında çocuğumu kuruma getirmemem,

Okul tarafından arandığım olası hastalık durumlarında çocuğumu okuldan ivedilikle almam ya da alması için birini yönlendirmem,

Evde ya da okulda hastalanan çocuğumu bir sağlık kuruluşuna götürerek teşhis almam,

Evde ateşlenen çocuğumu okula getirmeden önce ateş düşürücü grubundan bir ilaç vermemem konularında bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda kurum yönlendirmelerine uyacağımı kabul ve taahhüt ederim.

.../... / 20...

Taahhüt eden Veli/vasinin adı soyadı: Öğrencinin adı soyadı: İmza:


46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Okula Uyum ve Oryantasyon

Okul, çocuklar için sosyalleştikleri ilk kurumdur. Özellikle 0-6 yaş dönemi için, bireyselleştiği kişiliğin temel yapısının oluştuğu, fiziksel, duygusal ve zihinsel becerileri kazandığı, o

bottom of page